Iedere woningbezitter kan zich afvragen of er nog verdere verbeteringsmogelijkheden aan zijn badkamer kunnen worden uitgevoerd die het milieu verder ontlasten en energie besparen. Waarschijnlijk hoeft u niet lang rond te kijken om te beseffen dat er ruimte is voor verbetering. Als u van plan bent om de badkamer te gaan renoveren is dat eigenlijk het perfecte moment om hierin ook verbetermaatregelen voor het milieu en uw portemonnee mee te nemen. Een project zoals de badkamer verbouwen of renoveren, kan dan ook de moeite waard om te controleren op milieuvriendelijke opties. Vraag een willekeurige loodgieter en hij zal u vertellen dat er waarschijnlijk water verspild wordt in de badkamer. Water wordt steeds meer een kostbaar goed, en de prijzen zullen dan waarschijnlijk ook geleidelijk aan langzaam verder oplopen. Eco-vriendelijke betekent niet altijd dat er besparingen kunnen worden gerealiseerd, maar de badkamer is één van die plaatsen in het huis waar geld te besparen en “goed voor het milieu” hand in hand gaan.
Hoeveel keer per dag spoel je het toilet?
De meeste huiseigenaren zijn zich niet bewust van de hoeveelheid water die ze gebruiken in de badkamer of het toilet. Voor douchen en het ligbad vullen maar zeker ook het toilet gebruik zorgt voor een aanzienlijke hoeveelheid water dat dagelijks wordt weggespoeld. Oudere toiletreservoirs gebruiken nog tot 12 liter water per spoeling terwijl een modern inbouwreservoir soms al genoegen neemt met slechts 4 liter water. Een gemiddeld gezin spoelt de wc minstens 15 keer per dag door, rekent u het verschil maar eens uit. Voor de beste combinatie van inbouwreservoir en wandcloset spreekt u het beste met een lokale loodgieter of neemt u contact op met de klantenservice van een webwinkel met verstand van loodgieter zaken voor advies over de maximale besparingsmogelijkheden in het toilet.
De regendouche en waterverbruik
Wij zeggen altijd dat een douche nemen ons een hoop geld bespaart t.o.v. steeds het bad moeten vullen. Dat is zeker ook correct maar tegelijkertijd verbruikt u bij een douchebeurt van tien minuten met een regendouche zonder begrenzers gemiddeld 50 liter water. Meer info vindt u hier. Met meerdere personen in uw gezin en het dagelijks douchen kan ook hier het waterverbruik al snel oplopen tot meerdere duizenden liters per maand. De meesten zullen bij de aankoop van een regendouche of douchekop niet direct gekeken hebben naar de hoeveelheid water die er per minuut doorheen kan stromen maar de verschillen zijn aanzienlijk. Een regendouche wil met een grotere diameter wil overigens niet zeggen dat er meer water wordt gebruikt. Dat hangt ook af van de doorvoer en bijvoorbeeld een Air-functie die lucht toevoegt in de regendouche of douchekop in de badkamer, waardoor het waterverbruik ook gereduceerd wordt. Ook hier kan uw sanitair specialist of loodgieter u adviseren, in de showroom of online via de klantenservice.
Meer ecotips vind je EnergieAanbieding.nl