Een lekker warm haardvuurtje in de woonkamer, wie wil dat nou niet? Schaf een elektrische sfeerhaard aan, dan heeft u geen gedoe met hout. Van een klassieke tot modern, er zijn vele mogelijkheden met een elektrische sfeerhaard.
Een aantal voordelen zijn:
- Sfeermaker;
- Makkelijk in gebruik;
- Inbouw of vrijstaande haard;
- Geurloos;
- Onmiddellijke warmte;
Elektrische sfeerhaard als sfeermaker
Door vele technologische ontwikkelingen zien de vlammen van een elektrische sfeerhaard er tegenwoordig steeds natuurlijker uit. Eerder was er alleen sprake van een klein rood gloeiend licht. Tegenwoordig is er een heel vlammenspel zichtbaar die regelbaar is met een afstandsbediening. Elektrisch vuur is dan ook bijna niet meer van echt vuur te onderscheiden, zelfs niet van dichtbij. Het vuur van een elektrische sfeerhaard bestaat uit namaakhoutblokken en/of kolen die gaan gloeien. Het scherm tegen de achterwand bestaat uit lampjes, spiegeltjes en waterdamp dat het vuur suggereert. Om de haard helemaal af te maken kan er een afvoerpijp tot aan het plafond worden gemaakt en er kan een schouw om heen worden gezet.
Makkelijk in gebruik
De elektrische sfeerhaard kan worden ingebouwd of kan als vrijstaande haard over worden geplaatst. Er is geen verbranding en er is dus ook geen sprake van een afvoerkanaal. Het voordeel is dat er bij de elektrische sfeerhaard geen gas of andere geuren achter blijven. Het enige wat belangrijk is is een stopcontact. Het handigste en mooiste is als deze zich bevind achter de haard, dan is deze niet zichtbaar. Het snoer heeft een lengte van 1.50 meter. Mocht dit niet lukken, dan kan het worden opgelost met een verlengsnoer. Een expert van Willemfikstt kan u bijvoorbeeld helpen.
Verbruik
Een elektrische sfeerhaard is vaak in eerste instantie bedoeld als sfeermaker. Daarnaast kan de haard ook prima als verwarming dienen. Wel wordt afgeraden de haard als hoofdverwarming te gebruiken. Een elektrische sfeerhaard verwarmt namelijk tot maximaal 2000 Watt (2 KW). Het verbruik ligt tussen de 10 en 60 Watt, dit ligt rond de 2 á 3 cent per uur. Dient de haard ook als verwarming dan ligt het verbruik tussen de 1000 of 2000 Watt, dit ligt rond de 22 á 39 cent per uur.